Jemaah haji saman Kementerian Agama RM333,948

Jemaah haji saman Kementerian Agama RM333,948

Jemaah haji saman Kementerian Agama RM333,948. Seorang jemaah haji berasal dari Sidoarjo, Jawa Timur, Prayitno mengemukakan saman terhadap pihak berkuasa mengenai pelaksanaan ibadah haji tahun ini.

Jemaah lelaki itu menuntut Kementerian Agama, Pejabat Wilayah Kementerian Agama Jatim dan Pejabat Wilayah Kementerian Agama Sidoarjo masing-masing membayar ganti rugi kepadanya sebanyak 1.1 bilion rupiah (RM333,948).

Prayitno mendakwa, kesemua pihak berkenaan mengabaikan para jemaah semasa pelaksanaan ibadah haji, baru-baru ini.

Jemaah haji saman Kementerian Agama RM333,948

Katanya, dia sudah mengemukakan tuntutan saman itu kepada Mahkamah Daerah Sidoarjo pada minggu lalu.

“Saya mahu semua pihak berkaitan, terutamanya Kementerian Agama memohon maaf kepada para jemaah Indonesia secara terbuka melalui media massa.
“Selama saya menjalani ibadah haji, sebanyak 11 kali saya dan jemaah lain tidak diberi makan.
“Selama tiga hari berada di Mekah, saya tidak diberi makan sebanyak sembilan kali dan dua kali ketika berada di Mina,” katanya.

Jelas Prayitno, sudahlah tidak diberi makan, air minuman juga tidak dapat.

Katanya, ketika berada di Muzdalifah, tiada sarapan dan makan tengah hari disediakan, dan dia hanya menerima makan malam yang dihidangkan pada pukul 5 petang.

“Pada mulanya, kami cuba bersangka baik dan positif. Mungkin Itu adalah dugaan semasa melakukan ibadah haji.

“Namun, selepas beberapa kali berdepan situasi yang sama, kami mula rasakan ada yang tidak kena dengan pihak pengurusan,” ujarnya.

Sementara itu, jurucakap Pejabat Wilayah Kementerian Agama Jatim, Husnul Maram memberitahu, pihaknya sedang meneliti tuntutan saman berkenaan.

Baca Lagi:
Ibu dari keluarga berbangsa Melayu terkejut anaknya pandai baca & menulis bahasa Tamil, rupanya ini dia buat secara senyap-senyap
Jadi tanda tanya ‘apakah amalan beliau?’, penggali kubur kongsi video liang lahad juruterbang nahas Elmina cantik seperti pelangi
Tak sangka kucing Oyen tercedera ketika tragedi pesawat terhempas di Elmina
CATEGORIES