Isteri mahu cerai selepas 20 tahun bela biawak hidup, sekali peguam dedah kenapa suami enggan bagi kerjasama rupanya..

Isteri mahu cerai selepas 20 tahun bela biawak hidup, sekali peguam dedah kenapa suami enggan bagi kerjasama rupanya..

Isteri mahu cerai selepas 20 tahun bela biawak hidup, sekali peguam dedah kenapa suami enggan bagi kerjasama rupanya… Ramai golongan isteri zaman sekarang menjadi ‘alat’ untuk dipergunakan para suami, sama ada sedar atau tidak.

Apatah lagi sekiranya mereka bekerja di sektor kerajaan, pastinya golongan suami mengambil kesempatan ini untuk melakukan pinjaman.

Dalam situasi yang lebih teruk, wujud juga kelompok suami yang culas dalam melaksanakan tanggungjawab kerana kedudukan kewangan isteri yang stabil dan mampu untuk menanggung keluarga.

Isteri mahu cerai selepas 20 tahun bela biawak hidup, sekali peguam dedah kenapa suami enggan bagi kerjasama rupanya..

Begitulah yang berlaku dalam sebuah keluarga seperti dikongsikan seorang Peguam Syarie, Nor Asyiqin, dalam hantaran di Facebook.

Dalam postingnya itu, dia menceritakan tentang kes yang pernah dikendalikan melibatkan seorang suami yang ‘liat’ hadir ke prosiding lafaz cerai meskipun mahkamah sudah mengeluarkan perintah.

“Puan nak tahu kenapa suami tak nak lepaskan puan? Sebab puan kerja kerajaan. Puan dah tanggung hidup dia,” kata peguam syarie itu kepada si isteri.

Menurut Nor Asyiqin, selepas diselidiki, rupa-rupanya sepanjang 20 tahun berkahwin, si suami terlampau selesa hidupnya kerana segala-galanya ditanggung oleh isteri yang berkhidmat sebagai penjawat awam.

“Di dalam kes ini, isteri telah menanggung keseluruhan keperluan rumah selama hampir 20 tahun.
“Ini termasuklah keperluan sekolah anak, barangan dapur, bil-bil utiliti, bayaran rumah dan kereta suami, perbelanjaan isteri dan anak-anak serta makan minum sekeluarga,” katanya.

Akibat terlalu lama hidup menanggung suami yang tidak bekerja, isterinya tawar hati dan mahu berpisah.

Bukan sahaja tiada kerja, malah rutin hariannya pula hanya ‘goyang kaki’ selain mempunyai tabiat mengambil barang terlarang.

Isteri mahu cerai selepas 20 tahun bela biawak hidup, sekali peguam dedah kenapa suami enggan bagi kerjasama rupanya..

Katanya, wanita ini meneruskan untuk memohon penceraian di bawah seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003 iaitu berkenaan cerai secara persetujuan bersama yang kemudian akan masuk ke peringkat Hakam (Seksyen 48).

Disebabkan lelaki itu berdegil dan enggan memberikan kerjasama yang baik, prosiding itu kemudiannya beralih kepada jalan terakhir iaitu pelantikan hakam.

Apa yang berlaku ini menyebabkan kuasa melafazkan talak tidak lagi terletak di tangan suami.

“Namun mahkamah tetap mengarahkan kes berjalan sebelah pihak iaitu pelantikan jawatankuasa pendamai, hakam islah dan hakam panel berjalan sebelah pihak sahaja meskipun si suami enggan datang.
“Di dalam kes cerai secara hakam, syiqaq (perkelahian) mestilah dikenalpasti yang menjadi punca utama pihak isteri memfailkan perceraian.
“Di dalam kes ini, syiqaq yang terang dan nyata apabila si suami dengan sengaja tidak menjalankan tanggungjawabnya dan menyebabkan isteri melaksanakan tanggungjawab seorang diri sehingga menyebabkan isteri tawar hati terhadap kelakuan suami,” katanya.

Dalam hantarannya, peguam ini turut menjelaskan sekiranya hakam mensabitkan syiqaq (pertengkaran) tersebut maka mahkamah akan mengarahkan hakam panel untuk melafazkan talak.

Meskipun suami tidak bersetuju melafazkan cerai, kuasa talaknya sudah hilang dan berpindah kepada hakam.

Dalam hantarannya ini, ramai netizen yang berang dan memberikan respons terhadap sikap suami kepada wanita kurang bernasib baik itu.

“Dah terlampau selesa menjadi ‘biawak’.

“Mesti suami tak sangka hakim ada kuasa untuk jatuhkan talak.

“Mungkin dia bertahan sampai 20 tahun sebab anak-anak masih kecil dan bersekolah. Sekarang anak-anak dah bersekolah. Ini peluang dia ‘meletup’,” demikian antara komen netizen.

Baca Lagi:
Laksa ibu jadi laku selepas viral, tiba-tiba ramai pelanggan tak nampak kedai, sekali anak buat tawaran berani kepada pelanggan yang datang beli
Kisah individu yang dapat penghargaan selepas bekerja keras dalam pekerjaan yang mereka minati selama berpuluh tahun!
PKR gugur 7 penyandang di Pulau Pinang termasuk Saifuddin Nasution
CATEGORIES