Ini senarai 5 tol lebuh raya paling mahal di dunia yang ramai tak tahu

Ini senarai 5 tol lebuh raya paling mahal di dunia yang ramai tak tahu

Ini senarai 5 tol lebuh raya paling mahal di dunia yang ramai tak tahu. Kebanyakan lebuh raya di dunia dimiliki oleh agensi awam dan dibina atau diselenggara oleh syarikat konsesi swasta di bawah kontrak dengan kerajaan. Ini telah menghasilkan pelbagai model jalan tol bergantung kepada negara, daripada jalan tol berkelajuan tinggi dengan kawalan langsung ke atas operasi kepada koridor transit dan pintasan yang dikendalikan oleh syarikat konsesi yang lebih besar.

Kos yang tinggi untuk membina jalan bertol boleh dikaitkan dengan beberapa faktor, termasuk lokasinya yang strategik, sumber asli yang diperlukan untuk pembinaan, dan skala ekonomi yang boleh diperoleh dengan menghubungkan bandar-bandar lain.

Ini senarai 5 tol lebuh raya paling mahal di dunia yang ramai tak tahu

Gambar hiasan

Adakah anda rasa harga tol lebuh raya di Malaysia mahal? Kali ini mari lihat tol paling mahal di dunia?

5. Zagreb – Dubrovnik – $48.58 (607.6 km)

Ini senarai 5 tol lebuh raya paling mahal di dunia yang ramai tak tahu

Di Croatia, terdapat tol untuk menggunakan jalan raya yang boleh dibayar di pintu tol sendiri atau menggunakan peranti di atas kapal. Motosikal, kereta penumpang dan kenderaan yang beratnya melebihi 3.5 tan mesti membayar tol untuk menggunakan lebuh raya.

Laluan Zagreb–Dubrovnik ini sering dirujuk sebagai jalan raya dengan pemandatangan yang paling indah di Eropah. Di Croatia, tol dibayar untuk menggunakan lebuh raya; mereka boleh dibayar secara tunai di pondok tol atau menggunakan peranti pada kereta (seperti RFID).

Terdapat dua cara untuk pergi dari Zagreb ke Dubrovni – laluan yang lebih panjang dengan pemandangan yang indah melalui Karlovac dan Taman Negara Plitvice atau yang lebih cepat melalui lebuh raya.

4. Jambatan Konfederasi – $49.35 (12.9km)

Ini senarai 5 tol lebuh raya paling mahal di dunia yang ramai tak tahu

Jambatan Konfederasi menghubungkan wilayah Prince Edward Island dan New Brunswick di timur Kanada. Jambatan sepanjang 12.9 kilometer yang melintasi tasik yang dilitupi ais ibu merupakan salah satu pencapaian teknikal terbaik Kanada pada abad ke-20.

Pada 31 Mei 1997, Jambatan Konfederasi ini dibuka kepada lalu lintas selepas empat tahun pembinaan yang melibatkan lebih 5,000 pekerja tempatan. Jambatan Konfederasi kini dikendalikan oleh Strait Crossing Bridge Limited, yang mempunyai pejabat utamanya di Borden-Carleton, Prince Edward Island.

Keputusan untuk menggantikan perkhidmatan feri sedia ada dengan jjambatan ini telah menyebabkan perdebatan hangat sepanjang tahun 1980-an. Petani, nelayan, pengusaha pelancongan dan penduduk tempatan asalnya menentang idea pembinaan jambatan ini kerana akan menggang ekonomi mereika.

3. Rijeka – Zagreb/Split – Dubrovnik – $50.25 (476.3 km)

Ini senarai 5 tol lebuh raya paling mahal di dunia yang ramai tak tahu

Sektor Dugopolje-Ploe, yang merupakan sebahagian daripada Lebuhraya Zagreb-Split-Dubrovnik, bermula dengan bahagian 37 km ini dari Dugopolje ke Estanovac. Sukar untuk menentukan laluan lebuh raya antara Dugopolje dan Estanovac kerana ia melalui kawasan yang curam, berbatu dan tidak diselenggara dengan baik.

Secara keseluruhannya, 102.37 km lebuh raya berprofil penuh, 6 jambatan, 26 jejambat dan 13 terowong telah ditambah ke Lebuhraya Rijeka-Zagreb sebagai hasilnya.

Lebuhraya Rijeka-Zagreb akan menghubungkan Rijeka, pelabuhan terbesar, dengan ibu negara, Zagreb, dan akan menjadi pencapaian utama rangkaian lebuh raya Croatia.

2. Lebuh Raya Alpine Grossglockner – $59.40 (47.8km)

Ini senarai 5 tol lebuh raya paling mahal di dunia yang ramai tak tahu

Jalan ini menghubungkan Heiligenblut di Carinthia dengan Fusch-Ferleiten di Salzburg. Lebuh raya ini boleh memuatkan kenderaan seperti kereta, bas, motosikal dan basikal, adalah hasil kerjasama antara gabenor negeri Salzburg yang berfikiran ke hadapan, Franz Rehrl dan jurutera jalan raya Franz Wallack.

Pada tahun 1934, apabila jalan kerikil belum selesai, mereka adalah orang pertama yang melaluinya dan akhirnya pada musim panas tahun 1935, Lebuh Raya Alpine Grossglockner dibuka.

Pada masa ini, kawasan di atas mempunyai tempat letak kereta bertingkat, pusat pelancongan, dek pemerhatian dan pilihan tempat makan, semuanya memberikan pemandangan tersendiri Grossglockner yang dilitupi salji, lobus glasier Pasterze sepanjang 8 km dan Johannisberg.

1. Pennsylvania Turnpike – $112.90 (579.5km)

Ini senarai 5 tol lebuh raya paling mahal di dunia yang ramai tak tahu

Pennsylvania Turnpike ialah jalan raya dengan tol paling mahal di dunia dengan tol maksimum $112.90 untuk kenderaan standard yang memandu dari hujung ke hujung. Untuk membuka jalan raya sepanjang 162 batu di Pennsylvania Turnpike pada Oktober 1940, Pennsylvania terpaksa mengumpul bon yang mencukupi dengan bantuan sumber kewangan kerajaan.

Ia merupakan lebuh raya pertama negara tersebut yang memiliki empat lorong. Walaupun pada mulanya tidak ada had laju di lebuh raya ini, pembinaan tol berjaya mengawal keadaan masuk lalu lintas dan menetapkan piawaian bagaimana lebuh raya perlu dibina.

Bagaimanapun, kelajuan yang berlebihan menjadi faktor kepada jumlah kemalangan di lebuh raya ini. Sebelum tahun 1956, lebih daripada sedozen negeri lain di Amerika menggunakan model pembiayaan bon Pennsylvania Turnpike untuk pembinaan lebuh raya dengan pulangan melalui kutipan tol.

Baca Lagi:
Ahmad Maslan dedah 5 sebab kenapa UMNO kalah teruk PRU15
Semua terkejut isteri tiba-tiba suruh kahwin lagi satu, rupanya semua itu berpunca dari WhatsApp lama
Tular wanita nyanyi lagu dangdut siap gelek-gelek di majlis pengajian agama
CATEGORIES