Ini sebab kenapa Thailand haramkan semula ganja

Ini sebab kenapa Thailand haramkan semula ganja

Ini sebab kenapa Thailand haramkan semula ganja. Thailand mengambil langkah untuk mengkategorikan semula ganja dan hemp sebagai dadah berbahaya bermula pada 1 Januari tahun depan, menurut laporan akhbar Bangkok Post hari ini.

Keputusan itu dibuat setelah sebuah jawatankuasa kerajaan bersetuju bahawa penggunaan ganja untuk tujuan rekreasi perlu diharamkan. Timbalan Setiausaha Kementerian Kesihatan Awam, Surachoke Tangwiwat, menyatakan bahawa semua ahli jawatankuasa bersetuju bahawa ganja hanya boleh digunakan untuk tujuan perubatan.

Walaupun terdapat perselisihan pendapat dalam beberapa isu, majoriti undian akhirnya mencapai keputusan untuk mengklasifikasikan semula ganja dan hemp sebagai narkotik. Surachoke juga mengumumkan bahawa jawatankuasa itu akan menyerahkan laporan mereka kepada Pejabat Lembaga Kawalan Narkotik pada minggu depan.

Ini sebab kenapa Thailand haramkan semula ganja

Resolusi tersebut menetapkan bahawa ganja dan hemp harus dianggap sebagai tumbuhan narkotik, kecuali untuk dahan, akar, dan bijinya. Manakala pucuk ganja dan mana-mana bahan yang mengandungi lebih daripada 0.2 peratus tetrahydrocannabinol (THC), akan dikategorikan sebagai narkotik.

“Semua undang-undang yang berkaitan perlu dipinda sebelum 1 Januari 2025. Itu adalah tempoh masa yang kami rancang untuk undang-undang ini dikuatkuasakan,” kata Surachoke.

Baca Lagi:
Tok bilal selamba naik RXZ harga RM600
Ramai yang tak tahu fungsi sebenar butang ini, rupanya boleh sejukkan kereta dengan cepat ketika waktu panas
Kisah 2 pemuda tak siuman berakhir dengan tragis, badan dipotong 10 bahagian
CATEGORIES