Ini sebab kenapa niaga tak laku, jangan salahkan netizen tak support kau!

3f65760d 3ac8 4894 9896 87fcf874c125 e1650044009294

Ini sebab kenapa niaga tak laku, jangan salahkan netizen tak support kau!.

Nak tahu apa sebab orang tak singgah?

1. Presentation fail.

Kau jual air balang zaman bila ni? Kalau awal tahun 2000 dulu, mungkin boleh. Tapi dah 2022 masih macam ni, kirim salam lah.

2. Tak ada usaha.

Orang membeli bukan dengan rasa. Jadi kau kena sampaikan rasa tu melalui pancaindera yang lain. Gunakan mata dan bunyi. Tampal sticker yang nampak air oren kau terpaling oren kat situ.

3. Hambar.

Kalau warna air tak dapat nak ubah sekalipun, kau main warna kedai. Letak warna yang menaikkan nafsu untuk orang beli. Tu alas meja. Dah kenapa alas meja guna alas meja sekolah agama rakyat tahun 1999 punya?

4. Penjenamaan.

Kena la cari satu X Factor yang buat orang teringin nak singgah kedai kau. Pernah dengar kan roti canai terbang? Nasi lemak paku? Aiskrim pasu? Ini semua benda yang kau kena cari sebagai satu bonus untuk boost jualan kau.

Pernah kan tular group jual air balang sambil nyanyi sama-sama?

Atau yang letak menu air balang tu rare. “Air drebar lori, air iron man, air Hulk.”

Pantang betul kalau jenis meniaga tapi salahkan orang tak singgah ni. Padahal salah tu daripada diri sendiri.

Orang suruh buat banner, bunting, sticker, taknak. Berkira. Tak tahu agaknya impak marketing and branding ni besar yang amat.

Ini sebab kenapa niaga tak laku, jangan salahkan netizen tak support kau!

Baca Lagi:

Suara sebenar Paderi Firaun kini boleh didengari, sangat menyeramkan!

Lelaki pukul dua perompak sampai mati, didakwa di mahkamah atas tuduhan membunuh

Gaduh dengan pegawai bekas Menteri di Bazar Ramadan Putrajaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *