Ini kisah sejarah Kicap Cap Kipas Udang yang korang selalu makan tu

Ini kisah sejarah Kicap Cap Kipas Udang yang korang selalu makan tu

Ini kisah sejarah Kicap Cap Kipas Udang yang korang selalu makan tu. Siapa je yang tak kenal Kicap Cap Kipas Udang jenama HABHAL dekat Malaysia ini kan?

Sejak dari kecil, memang ini antara jenama yang mak-mak kita akan pakai untuk makan harian sampailah turun dekat kita pula.

Tapi. terdapat kekeliruan di sebalik sejarah sebenar lahirnya kicap tersohor itu.

Ini kisah sejarah Kicap Cap Kipas Udang yang korang selalu makan tu

Selalunya kita dengar kejayaan Kicap Cap Kipas Udang dikaitkan dengan Haji Lambak bin Mohamed dari Johor yang dikatakan adalah pengasasnya.

Haji Lambak menghembuskan nafasnya yang terakhir di kediamannya di Larkin Jaya (Johor) pagi 22 Jun 2020 dalam usia 100 tahun.

Namun, sejarah yang tepat berkait isu siapakah pengasas sebenar Kicap Cap Kipas Udang itu terletak pada jenamanya – HABHAL.

HABHAL itu sendiri adalah pengasas sebenar kicap tersebut.

Ini kisah sejarah Kicap Cap Kipas Udang yang korang selalu makan tu

Haji Ahmad Bin Haji Abdul Latif

HABHAL adalah ringkasan nama Haji Ahmad Bin Haji Abdul Latif. Beliau adalah satu-satunya saudagar kicap di Nusantara.

Beliau adalah anak kepada Haji Abdul Latif bin Nurudin yang lebih dikenali sebagai Syeikh Abdul Latif Al-Malakawi.

Syeikh Abdul Latif adalah seorang tokoh alim tersohor di Nusantara. Beliau banyak berdakwah di Singapura dan Melaka, dan mempunyai syarikat percetakan Latifiah Press di North Bridge Road yang beroperasi dari tahun 1920 hingga 1939.

Haji Ahmad lahir di Tengkera (Melaka) pada tahun 1900 tetapi dibesarkan di Singapura.

Pada tahun 1945, beliau telah membeli sos soya dari seorang peniaga Cina. Beliau kemudiannya menambah bahan-bahan dan perisa tambahan kepada sos tersebut hingga terciptanya sos kicap yang ada sekarang.

Maka sejak itulah beliau memulakan perniagaan menjual kicap ciptaannya itu di rumahnya di Jalan Mangga (Kampong Ubi).

Selepas Haji Ahmad meninggal dunia, perniagaannya diteruskan oleh anaknya, Haji Zaini dan dilanjutkan pula oleh isteri Haji Zaini, Hajjah Sa’adiah binte Buyong.

Pada tahun 1981, perniagaan kicap HABHAL berpindah operasinya ke Lorong Pemuda (Kampong Melayu Majidee, Johor) di bawah syarikat Jalil Enterprise.

Pada 25 November 1986 pula, Zara Foodstuff Industries Sdn Bhd yang diasaskan oleh Haji Lambak telah mengambil-alih operasi perniagaan kicap HABHAL dari syarikat Jalil Enterprise dengan memulakan operasinya di Jalan Tahana (Johor) sehinggalah ke hari ini.

Begitulah sekilas sejarah pengasas sebenar Kicap Cap Kipas Udang jenama HABHAL yang juga merupakan bapa kepada pelawak tersohor awal tahun 1960 hingga 1980-an di Singapura, ‘Mahmood Kicap’.

Baca Lagi:
Hadiah ulang tahun, Rozita Che Wan kongsi bagaimana rumah banglo RM10 juta berjaya dibina sepenuhnya
Bayaran Tambahan Fasa 2 RM300 telah mula dikreditkan hari ini, semak sekarang
Majlis Ulama keluar fatwa haram beri wang kepada pengemis jalanan, ini sebabnya
CATEGORIES