Ini cara mudah hilangkan kesan kuning pada Blender ramai orang tak tahu…

Ini cara mudah hilangkan kesan kuning pada Blender ramai orang tak tahu…

Ini cara mudah hilangkan kesan kuning pada Blender ramai orang tak tahu… Blender dan pengisar di rumah kita memang selalu ada kesan kuning akibat kunyit dan juga bau cili.

Iyalah saban hari guna untuk mengisar bahan ini, sudah tentu kesannya melekat. Bila makin lama makin jelas pula malah bau blender pun tak berapa enak. Jadi eloklah kita ambil sedikit masa untuk bersihkan sebab caranya pun mudah saja.

1.Guna kelapa parut

Masukkan kelapa parut dan air dalam blender. Kisar campuran tersebut beberapa saat. Kemudian bilas blender, anda akan lihat kesan kuning hilang. Malah bau cili pun tiada.

2. Limau nipis dan beras

Ambil satu biji limau nipis dan potong kecil, 3 sudu beras dan air secukupnya. Masukkan tiga bahan ini dalam blender dan kisar selama 15-20 saat. Tuang hasil kisaran, kemudian cuci dan bilas. Hasilnya kena kuning dan bau yang kurang enak pun akan hilang.

Ini cara mudah hilangkan kesan kuning pada Blender ramai orang tak tahu...

3. Baking soda dan cuka

Baking soda memang banyak kegunaan untuk tujuan pembersihan. Salah satunya menghilangkan bau dan kotoran yang melekat pada blender. Caranya, ambil 1/4 cawan baking soda dan 3/4 cawan cuka.

Masukkan dalam blender, letak sedikit air dan gosok guna span basuh pinggan bersama cecair pencuci. Kemudian bilas seperti biasa.

Lakukan tip ini beberapa kali sehingga kesan kuning hilang.

Baca Juga : 

‘Itu fitnah, kenderaan rasmi saya Myvi’ – Maszlee

Saintis dedah muka manusia yang hidup jutaan tahun lalu digelar ‘Budak Turkana’

Dongeng itik patah kaki dengan berudu

 

CATEGORIES
TAGS