Ibubapa penunggang basikal lajak juga tidak terlepas dari tindakan

0418rspolis 1650269999 1 1 e1650406032290

Ibubapa penunggang basikal lajak juga tidak terlepas dari tindakan.

Polis mengenal pasti beberapa jalan di negeri ini menjadi lokasi kumpulan basikal lajak melakukan aksi berbahaya.

Ketua Polis Perlis, Datuk Surina Saad berkata, salah satu lokasi dikenal pasti sering menjadi tumpuan ialah sekitar sebuah restoran makanan segera di Jalan Kampung Bakau-Padang Behor di sini.

Katanya, sehubungan itu polis akan mengambil tindakan terhadap kumpulan basikal lajak terbabit termasuk ke atas ibu bapa dan penjaga mereka.

“Penggunaan basikal lajak memang tidak dibenarkan dan jika dikesan, kita akan mengambil tindakan termasuk ibu bapa dan penjaga kanak-kanak atau individu yang berkenaan.

“Melalui tindakan tahun lalu di laluan Jalan Kampung Bakau-Padang Behor polis menahan 50 hingga 60 penunggang basikal termasuk basikal rekreasi yang didapati tidak mematuhi peraturan jalan raya,” katanya.

Ibubapa penunggang basikal lajak juga tidak terlepas dari tindakan

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Serah Terima Tugas Ketua Polis Daerah Padang Besar yang baharu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Padang Besar di sini hari ini.

Terdahulu, Surina menyaksikan serah terima tugas bekas Ketua Polis Daerah Padang Besar, Superintendan Saifudin Aslin Abbas kepada Asisten Komisioner Mohd Shokri Abdullah.

Mohd Shokri, 48 yang berasal dari Guar Chempedak, Kedah adalah bekas Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kuala Lumpur sebelum ini dan sepanjang 26 tahun berkhidmat sebagai anggota polis, beliau pernah bertugas dengan Jabatan Siasatan Jenayah di Bukit Aman dan IPK Selangor selain di Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti di Johor Bahru dan Selangor.

Turut hadir dalam majlis berkenaan adalah Timbalan Ketua Polis Perlis, Senior Asisten Komisioner Baderulhisham Baharudin.

Baca Lagi:

Isteri meraung mohon ampun setelah ditangkap curang ketika suami solat terawih

Kes basikal lajak : Saksi tampil dedah perkara sebenar yang berlaku, ramai yang tertipu

Penemuan berlian bernilai lebih RM300 ribu mengubah nasib seorang petani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *