Ibu terkejut rumah 2 tingkat boleh banjir tingkat atas, rupanya anak buat ‘swimming pool’ guna air hujan

Ibu terkejut rumah 2 tingkat boleh banjir tingkat atas, rupanya anak buat 'swimming pool' guna air hujan

Ibu terkejut rumah 2 tingkat boleh banjir tingkat atas, rupanya anak buat ‘swimming pool’ guna air hujan. Musim hujan sejak kebelakangan ini menyebabkan air naik mendadak di banyak lokasi.

Keadaan itu ternyata merisaukan penduduk terutama yang berada di kawasan rendah dan sering terjejas akibat banjir.

Bagi keluarga ini, insiden ‘banjir’ yang dialami mereka ternyata luar biasa kerana kediaman dua tingkat mereka yang dinaiki air bermula dari tingkat atas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Berkongsi cerita kepada mStar, Rose Zainol berkata, kejadian berlaku di kediaman jenis semi-D dua tingkat di Alam Impian, Shah Alam, Selangor pada petang Rabu lalu.

Wanita berusia 40 tahun ini memberitahu, dia hanya menyedari perkara itu sebaik pulang ke rumah bersama suaminya.

“Setibanya di rumah, saya naik tangga untuk ke tingkat satu. Saya terkejut lihat separuh tangga sudah dipenuhi air.
“Saya bergegas ke tingkat atas, habis lantai dimasuki air, karpet di ruang tamu dan tiga bilik tidur basah. Air di balkoni cecah paras atas dari buku lali,” katanya ketika dihubungi.

Menurut Rose Zainol, dia pada mulanya tidak menyangka banjir boleh berlaku di kediaman dua tingkatnya meskipun hujan lebat pada hari kejadian.

Ibu terkejut rumah 2 tingkat boleh banjir tingkat atas, rupanya anak buat 'swimming pool' guna air hujan

“Masa tu saya sedar lubang saluran air di balkoni ditutup dengan pasu bunga menyebabkan tadahan air hujan tidak dapat keluar sehingga masuk ke dalam rumah.

“Suami cepat-cepat tarik pasu untuk air keluar ikut saluran, manakala saya terduduk di sofa sambil termenung fikir kejadian yang berlaku,” ujarnya yang berasal dari Langkawi, Kedah.

Menurut ibu kepada empat cahaya mata itu, dia sebenarnya menyedari terdapat perubahan lokasi pasu bunga di balkoni sejak beberapa hari sebelum kejadian.

“Anak yang ketiga dan keempat, berusia empat dan lapan tahun ada beritahuyang mereka nak mandi di kolam renang. Jadi mereka tarik pasu bunga untuk tutup lubang air.

“Masa tu saya tak syak perubahan pasu bunga menjadi punca kepada banjir di tingkat satu,” katanya sambil menambah mereka sekeluarga membersihkan bahagian rumah yang terjejas.

Bagaimanapun kata Rose Zainol, hasil siasatan ‘dalaman’ turut mendedahkan penutupan saluran air membolehkan anak-anaknya menjadikan balkoni sebagai ‘kolam renang’.

“Saya pula selalu ajar anak-anak mandi hujan, kata orang-orang tua biarkan hujan turun selama 10 minit, barulah boleh pergi mandi di luar.

“Rumah saya pula tak ada kolam renang, jadi anak-anak saya nak buat kolam renang mereka sendiri. Mereka dah lama rancang, saya yang lalai.

“Nak marah anak-anak pun tak boleh sebab saya juga yang sering ajak mereka mandi tengah hujan, kadang-kadang tu ayah mereka pun join sekali,” ujarnya secara berseloroh.

Walau bagaimanapun, ahli perniagaan itu bersyukur kerana mereka pulang ke rumah lebih awal pada hari kejadian, sekal gus dapat mengelakkan perkara lebih serius berlaku.

“Kalau kami tak balik rumah lagi sejam, air mungkin melimpah turun ke ruang tamu di tingkat bawah. Jenuh pula nak bersihkan, di tingkat atas pun penat bergotong-royong.

“Saya reda dengan apa yang berlaku. Tapi disebabkan anak-anak saya ni kreatif sangat, sebelum keluar rumah kami akan periksa dulu lubang air di balkoni tidak ditutup untuk elak kejadian berulang,” katanya.

Video kejadian ‘banjir’ di rumah Rose Zainol meraih l.5 juta tontonan di TikTok.

Baca Lagi:
Lelaki kerat badan kekasih 35 bahagian simpan dalam peti sejuk
Lelaki ini dedah Ebit Liew bagi Y15 kepada wanita ‘panda walker’ hanyalah untuk content semata-mata
Nenek siapa tu dekat meja makan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *