Harga baharu diesel RM3.35 seliter, harga barangan tidak akan meningkat

Harga baharu diesel RM3.35 seliter, harga barangan tidak akan meningkat

Harga baharu diesel RM3.35 seliter, harga barangan tidak akan meningkat. Langkah penurunan subsidi diesel oleh kerajaan tidak boleh dijadikan alasan bagi peniaga untuk menaikkan harga barangan secara melampau.

Penganalisis Ekonomi dari Universiti Kuala Lumpur (UniKL) Business School, Profesor Dr. Aimi Zulhazmi Abdul Rashid, menyatakan bahawa harga diesel yang terkini, iaitu RM3.35 seliter, adalah berdasarkan pada harga pasaran yang telah diluluskan oleh kerajaan.

Beliau menjelaskan bahawa langkah ini dilaksanakan pada masa harga minyak mentah dunia adalah rendah, iaitu kira-kira AS$75 setong (sekitar RM353.84).

Harga baharu diesel RM3.35 seliter, harga barangan tidak akan meningkat

“Oleh itu, peniaga seharusnya tidak menaikkan harga barang secara berlebihan kerana kerajaan memberikan subsidi kepada syarikat logistik dan pengangkutan yang terlibat.

Ini bertujuan untuk meminimumkan kenaikan harga barangan terutamanya barangan keperluan.

Namun begitu, sudah pasti akan ada peniaga yang mengambil kesempatan untuk menaikkan harga barangan sebagai alasan peningkatan kos pengangkutan yang menyeluruh.

Jadi, pemantauan ketat oleh agensi kerajaan harus dilaksanakan dan mereka perlu turun padang untuk memastikan kenaikan kos sara hidup tidak melarat,” katanya kepada Harian Metro.

Menurutnya, harga diesel terkini RM3.35 seliter itu juga masih antara yang terendah berbanding negara lain di Asia Tenggara, kecuali Brunei Darussalam.

Beliau menyatakan, harga yang lebih tinggi di negara lain mungkin disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk cukai tambahan daripada kerajaan, kos logistik, dan faktor mata wang yang unik bagi setiap negara.

“Jadi, aktiviti penyeludupan diesel ke negara jiran akan berkurangan kerana jurang harga diesel Malaysia dan negara jiran tidak lagi terlalu besar seperti sebelum ini,” katanya.

Selain itu, beliau menyatakan, jangkaan kadar inflasi oleh Bank Negara Malaysia (BNM) untuk 2024 dijangka berada pada julat 2.0 hingga 3.5 peratus, terutamanya disebabkan pelaksanaan subsidi bersasar oleh kerajaan dalam menyusun semula subsidi negara.

Bagaimanapun, katanya, kebaikan utama penyaluran subsidi bagi jangka pendek adalah kepada kerajaan, iaitu dapat menyusun semula ekonomi negara daripada perbelanjaan subsidi yang tinggi serta dapat meringankan beban kewangan dan mengurangkan hutang negara.

Baca Lagi:
Ini cara mohon Bantuan RM200 sebulan BUDI MADANI
Wanita hamil 7 bulan kena buang kerja jadi rider selepas kantoi suami tolong hantar pesanan
Individu hairan ada peniaga tak nak terima wang kertas RM50 sebab tak pernah tengok tandatangan baharu
CATEGORIES