Gelagat lelaki lanjut usia beria ‘set up’ meja, pesan 8 set makanan tapi makan seorang undang pertanyaan netizen

1568591

Gelagat lelaki lanjut usia beria ‘set up’ meja, pesan 8 set makanan tapi makan seorang undang pertanyaan netizen.

Kelibat seorang lelaki yang duduk sendirian di sebuah kedai mamak mencuri perhatian beberapa pelanggan lain.

Sesekali lelaki lanjut usia itu dilihat menyusun gelas air, pinggan serta memperbetulkan kedudukan kerusi seperti sedang bersedia menunggu kehadiran beberapa lagi tetamu.

Kelihatan terdapat lapan set makanan dan minuman terhidang di meja bersama lelaki berkenaan.

“Masa tu tak fikir apa pun. Lama-lama rasa pelik pula apabila tengok habis dia susun teratur dan tertib sampaikan kerusi pun ikut line. Berkali-kali dia betulkan pinggan macam orang ada OCD (obsessive compulsive disorder). Perfect!,” ujarnya.

Cerita tentang lelaki berkenaan dikongsikan seorang pengguna media sosial dan disiarkan semula di Facebook stesen radio Zayan baru-baru ini.

Setelah sekian lama memerhatikan gelagat lelaki berkenaan, individu tersebut bertambah hairan apabila tiada siapa tiba tiba untuk makan bersamanya.

“Makanan kami dah sampai tapi uncle ni masih seorang diri. Aku dah mula terfikir mana kawan-kawan dan staff dia. Mungkin tengah cari lokasi kedai tapi tak jumpa. Masa tengah makan aku beritahu isteri fasal ni… rupanya dia dah perasan juga sejak tadi.

“Orang sekeliling dah mula jeling-jeling berkerut dahi. Aku syak ‘sesuatu’ sangat uncle ni. Dia sediakan lapan hidangan dan lapan gelas air,” ceritanya lagi.

Tidak senang dengan apa yang disaksikannya, individu tersebut cuba merisik kepada pekerja restoran tentang perihal pelanggan lelaki berkenaan.

Gelagat lelaki lanjut usia beria ‘set up’ meja, pesan 8 set makanan tapi makan seorang undang pertanyaan netizen

“Pekerja tu beritahu dia (uncle) tu memang macam tu. Dia order untuk lapan orang siap hidang dan susun elok-elok sebab tengah makan dengan famili dia. Tapi pekerja tu tak tahu keluarga dia masih ada lagi atau tidak (hidup atau mati). Masa ni, isteri aku dah menangis tengok uncle tu. Anak-anak aku pun sedih dah.

“Uncle tu makan dia punya portion sambil cakap-cakap dengan kerusi yang kosong tu. Aku dah sebak sebab tengok reaksi uncle tu. Lepas tu dia makan hidangan ‘orang sebelah’ pula,” ujarnya lagi.

Menurut pekerja itu lagi, lelaki berkenaan mengunjungi restoran ini sekitar dua hingga tiga kali setiap minggu dan melakukan perkara sama.

Malah, lelaki itu akan membayar semua makanan yang dipesannya, walaupun sebahagian besarnya masih belum disentuh.

“Uncle ni wire shot (tidak waras)? Aku tak rasa dia macam tu. Elok je baju dia, pakai mask (pelitup muka), bayar makanan dia, susun kemas meja elok-elok.

Gelagat lelaki lanjut usia beria ‘set up’ meja, pesan 8 set makanan tapi makan seorang undang pertanyaan netizen

“Kita tak tahu sejarah apa yg dia dah tempuh selama nih,” kata lelaki tersebut menutupi posting di Facebook dengan spekulasinya sendiri.

Perkongsian itu sehingga kini dikongsi lebih seribu pengguna lain dengan ratusan komen yang rata-ratanya bersimpati dengan lelaki lanjut usia berkenaan.

Telahan mereka, kemungkinan lelaki berkenaan berdepan detik sukar dalam hidup membabitkan lapan individu seperti jumlah kerusi yang diaturnya di restoran mamak itu.

“Dia rindu la tu. Rindu pada yang tiada itu lebih menyakitkan. Mungkin di situ tempat terakhir mereka berkumpul sebelum terjadi apa-apa. Kita tak tahu, doa yang baik-baik saja.

“Mungkin dia hilang famili hampir serentak. Terlalu rindu… hanya Allah yang tahu.

“Doakan yang baik-baik moga di hujung usia dia temui ketenangan dan reda dengan apa sahaja ketentuan Ilahi,” demikian kata beberapa netizen.

Baca Lagi:

Lapan wanita Kelantan dipercayai ‘tukar wajah’ selepas diburu polis kes bunuh dan rompak

Askar mengaku rogol anak sendiri sebanyak 3 kali, dijatuhi hukuman penjara 18 tahun, 34 sebatan

Tular kanak-kanak pergi sekolah gadai nyawa naik ‘cable car’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *