Gara-gara telefon bimbit dirampas, pelajar perempuan bakar asrama

Gara-gara telefon bimbit dirampas, pelajar perempuan bakar asrama

Gara-gara telefon bimbit dirampas, pelajar perempuan bakar asrama. Kebakaran yang mengorbankan 19 kanak-kanak di sebuah asrama di Guyana dipercayai berlaku susulan tindakan pihak sekolah merampas telefon bimbit seorang pelajar.

“Seorang pelajar perempuan disyaki menyebabkan kebakaran berlaku apabila telefon bimbitnya dirampas oleh ibu pengasuh dan seorang guru asrama,” kata polis dalam satu kenyataan.

Memetik laporan Reuters, Datuk Bandar Mahdia, David Adams mengesahkan pelajar perempuan itu tidak mengalami kecederaan di dalam kejadian tersebut.

Gara-gara telefon bimbit dirampas, pelajar perempuan bakar asrama

Beliau juga tidak dapat mengesahkan sama ada pelajar itu ditahan dan kenyataan polis tidak menyebut mengenai sebarang penangkapan.

Dalam pada itu, beberapa pelajar memberitahu penyiasat bahawa mereka terjaga apabila terdengar jeritan dan melihat api memenuhi ruangan bilik air asrama.

Ahli patologi kerajaan yang melakukan bedah siasat post-mortem ke atas enam mayat menyenaraikan sebab kematian mereka sebagai keracunan asap dan luka terbakar.

Tiga belas mayat telah dipindahkan ke ibu negara Georgetown untuk pengesanan DNA dan hampir 30 kanak-kanak lain dirawat di hospital.

Menteri Pendidikan Priya Manickchand sebelum ini enggan membincangkan penglibatan pelajar tersebut.

Ketika ditanya mengenai dakwaan bahawa asrama itu tidak dilengkapi dengan sistem amaran kebakaran moden dan pelajar tidak dilatih dalam latihan kebakaran, Manickchand berkata bahawa kejadian masih dalam siasatan.

Presiden Irfaan Ali turut bertemu beberapa ibu bapa kanak-kanak mangsa selepas melawat hospital Mahdia dan mengisytiharkan tempoh tiga hari berkabung kebangsaan.

Baca Lagi:
Di hina kerja kilang 12 jam, sekali bila aku tunjuk ‘slip gaji’ semua terkejut
Hari terakhir aku kerja bos bagi gaji RM127 je, padahal gaji aku RM1200 sebulan, bila di tanya jawapan bos buat aku terduduk..
Akhirnya terungkai bau busuk di parkir hotel terbesar di tengah bandar Kota Bharu
CATEGORIES