Ganja beri pelbagai kesan mudarat terhadap diri – AADK

Pengalaman Kerja Pengawal Mutu dan Kualiti Ganja e1655103189984

Ganja beri pelbagai kesan mudarat terhadap diri – AADK.

Penyalahgunaan ganja mampu memberi pelbagai kesan mudarat terhadap diri penagih.

Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) berkata, antara kesan jangka pendek pengambilan ganja adalah tidak dapat memberi tumpuan, pening, imbangan dan koordinasi rendah, reaksi yang perlahan, menjejaskan pemikiran serta memori terganggu.

Ganja beri pelbagai kesan mudarat terhadap diri - AADK

“Manakala kesan jangka panjang penggunaan ganja adalah resah, kemurungan, bingung, paranoia (perasaan takut dan curiga yang tidak rasional),” katanya kepada Sinar Harian.

AADK berkata, penggunaan ganja secara berterusan turut memberi kesan yang lebih serius terhadap sel otak.

“Kesan ini menyebabkan program rawatan dan pemulihan memerlukan perancangan dan pendekatan lebih spesifik serta masa yang lebih panjang,” jelasnya.

Menurutnya, berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Institut Kebangsaan Penagihan Dadah Amerika Syarikat (NIDA) menunjukkan penggunaan ganja boleh menyebabkan gangguan terhadap ingatan jangka pendek dan pertimbangan, mengganggu persepsi serta menjejaskan prestasi akademik.

“Penggunaan berterusan akan menyebabkan kesan jangka masa panjang terhadap pembangunan otak.

“Penggunaan ganja juga boleh menyebabkan ketagihan. Penggunaan di usia remaja akan menjadi faktor yang tinggi untuk seseorang meneruskan tabiat penagihan di masa akan datang,” tegasnya.

AADK berkata, pengguna tegar ganja adalah mereka yang menggunakan bahan tersebut dan menyebabkan ketagihan serta kebergantungan ke atas penggunaannya.

“Pengguna ini menunjukkan bahawa mereka menggunakan ganja setiap minggu atau setiap hari dan meningkatkan penggunaan mereka dalam tempoh setahun.

“Pengguna ganja dalam jangka masa yang lama dan mengakibatkan kebergantungan perlu mendapatkan rawatan dan pemulihan di atas ketagihan,” tambahnya.

Jelasnya, pengguna tegar ganja juga akan mendapat kesan kesihatan mental.

“Beberapa kajian menunjukkan pengguna ganja tegar mempunyai tahap dopamine yang rendah iaitu bahan kimia yang berada di dalam otak yang bertanggungjawab mengawal motivasi di tahap yang rendah,” ujarnya.

AADK berkata, berdasarkan statistik menunjukkan penurunan jumlah penyalahgunaan dan penagih ganja dalam kalangan remaja serta pelajar iaitu sebanyak 16.3 peratus sejak tahun 2020 hingga 2021.

“Seramai 129 individu berusia 13 hingga 18 tahun dilaporkan menagih ganja pada tahun 2020, namun statistik itu menurun pada tahun lalu iaitu seramai 108 remaja.

“Statistik penyalahgunaan dan penagih dadah ganja pada 2020 adalah seramai 3,396 orang, namun jumlah itu juga mencatatkan penurunan pada tahun lalu iaitu seramai 3,179 orang,” jelasnya.

Terdahulu, penduduk Thailand dibenarkan untuk menanam pokok ganja di rumah untuk kegunaan sebagai bahan makanan atau minuman selain dihisap di rumah sendiri.

Bagaimanapun Bangkok Post melaporkan membenarkan penanaman ganja secara sah di negara itu menimbulkan kebimbangan ia boleh menyebabkan peningkatan ketagihan dadah.

Baca Lagi:

Lubuk emas di Malaysia, penduduk kampung ada yang dapat sampai 7KG emas

Tular video pemain skuad Harimau Malaya rai kejayaan di kelab malam

Netflix cari peserta permainan Squid Game sebenar, pemenang bakal terima hadiah bernilai RM20.16 juta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *