Gabenor Bali larang anak muda Indonesia tonton filem animasi dari Malaysia, Upin & Ipin

Gabenor Bali larang anak muda Indonesia tonton filem animasi dari Malaysia, Upin & Ipin

Gabenor Bali larang anak muda Indonesia tonton filem animasi dari Malaysia, Upin & Ipin. Gabenor Bali, Wayan Koster meminta generasi muda untuk tidak menonton filem animasi dari Malaysia, Upin & Ipin, lapor Jawa Pos.

Koster berkata, daripada menonton siri animasi buatan negara lain, lebih baik menghasilkan karya yang mengangkat budaya tempatan. Sebab, menurutnya, Bali mempunyai banyak kekayaan budaya yang tidak kurang nilai jualnya.

“Apa itu dari Malaysia, Upin Ipin, ya? Jangan tonton lagi. Itu tidak jelas. Apa itu. Lebih baik kita membina produksi berdasarkan tradisi dan budaya kita. Tanah Bali memang memiliki kekayaan itu,” kata Koster melalui keterangan akhbarnya.

Gabenor Bali larang anak muda Indonesia tonton filem animasi dari Malaysia, Upin & Ipin

Menurutnya, pulau Bali berbeza dengan wilayah lain di Indonesia. Pulau Dewata, katanya, tidak mempunyai sumber asli yang boleh dilombong seperti emas, arang batu dan gas. Namun, Koster berpendapat masyarakat Bali perlu bersyukur kerana Pulau Dewata mempunyai kearifan tempatan selain keunikan dan kegemilangan seni dan budaya tradisional.

“Kekayaan budaya ini membolehkan masyarakat Bali bertahan, makmur, dan bersifat abstrak dan sekala,” katanya.

Gabenor Bali turut mengingatkan agar perkembangan teknologi dan budaya asing dari luar negara tidak boleh merosakkan sosiobudaya masyarakat Bali. Lebih-lebih lagi, warisan budaya telah menjadikan Bali sebagai salah satu destinasi pelancongan kegemaran di dunia. Justeru, katanya generasi muda harus mewarisi kekayaan sosiobudaya Bali.

“Kamu wajib mewarisi ini supaya kelak Bali tidak dirosakkan oleh susunan budayanya, cara hidupnya, kerana jika ia rosak, maka Bali mungkin tidak wujud sama sekali,” sambung Koster.

Koster turut menasihatkan generasi muda Bali menonton filem “Jayaprana Layonsari” yang menurutnya boleh memberi inspirasi bagaimana menjalani kehidupan yang baik. Lebih-lebih lagi, filem ini menggambarkan cerita rakyat Bali yang popular dengan mesej moral bahawa perbuatan baik akan dibalas dengan karma yang baik.Beliau menekankan kepentingan menyumbang, dalam membina dan memajukan budaya Bali.

“Saya minta semua adik-adik menonton filem “Jayaprana”, supaya mereka dapat memberi inspirasi untuk menjalani kehidupan yang baik,” katanya.

Baca Lagi:
Murid kecewa kotak yang disangka ada ayam goreng McDonalds, sebenarnya berisi roti krim dan air kotak
Termakan ‘umpan’ di media sosial, gadis 12 tahun dirogol bergilir dengan 3 lelaki dewasa
Makcik tinggal dirumah usang ada aset RM1.7 juta, sekali lembaga zakat dedah siapa sebenarnya makcik ini
CATEGORIES