‘First time tengok ni’, ulat emas di perkarangan rumah jadi tanda tanya

‘First time tengok ni’, ulat emas di perkarangan rumah jadi tanda tanya

‘First time tengok ni’, ulat emas di perkarangan rumah jadi tanda tanya. Pastinya ramai yang tidak pernah melihat ulat emas atau juga diberi nama lulut emas. Haiwan ini seakan menyerupai akar pokok. Tubuh lulut emas ini lebih kecil dari ulat lainnya, hampir menyerupai belatung. Lulut yang selalu muncul berkoloni ini, boleh mencapai ribuan ekor dalam satu gerombolan.

Menerusi video yang tular di tiktok @keweh.astrawan, dapat dilihat lulut emas yang pada awalnya dilihat seperti akar pokok. Tapi apabila dilihat dengan lebih dekat ianya merupakan ulat emas. Ramai di ruangan komen yang pertama kali melihat haiwan seperti itu malah terdapat juga mengatakan ia merupakan petanda baik namun terdapat juga yang berkata sebaliknya.

'First time tengok ni', ulat emas di perkarangan rumah jadi tanda tanya

“Allahuakbar..first time tgk..semoga Allah memberikan rezeki pd yg melihatnya .aamiin”
“pertama kali tgk…naik cering bulu tengkok”
“selama hidup 50thn lbih.ni first time tgk ulat emas ni..allahhu..semoga kita semua dilimpahi rezeki bkn kemudaratan..aamiinn”
“sebijik.cam.emas…tak penah tengok lagi ulat emas gini..”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @rosebirumediacom

Lihat juga komen netizen :

@R4nDom_R4nT : Cuba amik sekor, hantar timbang kat kedai emas.. berapa harga dapat

@shadaa : dulu masa kat umh opah selalu akk mimpi ulat macamni tp tak pernah tgok real.. selalu sgt mimpiiiiii.. tak sangka wujud sungguh.

@Ashekkma : disana ada ka ulat ni ? kalau dia bergerak begini apa tandanya ? dia berpindah sebab ada hujan lebat ke atau apa ?

@One_Love : ulat ni dari mana..nti berubah jadi rama2 ke

@kucing : sy tanya suami,lps ni dia jadi ape.maksud sy dia kemana, hidup mcm mna..skli dia jawab jadi transformer

@Marrose : subahanallah..tak pernah tengok . Semoga kita semua dijauhkan dari bencana dan dilimpahi rezeki yang halal

@Liyana.Ash : alamakk.. kalau saya tgk pensan dah. silap2 pindah rumah terus

@Mint : Meremang bulu ketiak aku

Baca Lagi:
Terkenal telefon paling tahan lasak, ini 5 model NOKIA yang terawal di dunia
Tak sangka kucing Oyen tercedera ketika tragedi pesawat terhempas di Elmina
Harta pusaka RM70 bilion dibeku angkara perbalahan keluarga
CATEGORIES