Elon Musk mahu angkut 1 juta manusia ke Marikh untuk jadikan bahtera Nabi Nuh moden

0851ecb7 2294 4e79 974f 7ecde3a76280 e1654922076269

Elon Musk mahu angkut 1 juta manusia ke Marikh untuk jadikan bahtera Nabi Nuh moden.

Manusia terkaya di dunia, yang juga pemilik SpaceX dan Tesla, Elon Musk merancang untuk membina 1,000 ‘Bahtera Nuh Moden’ dimana ia akan digunakan bagi mengangkut satu juta manusia k Marikh.

Menurut laporan Bussiness Insider, Musk berkata dengan menjadikan manusia sebagai hidupan multiplanet, ia akan membantu untuk memelihara ekosistem Bumi dengan lebih baik. Beliau bagaimanapun mendedahkan selain hanya manusia, tiada spesis lain yang akan diangkut ke planet jiran tu.

Elon Musk mahu angkut 1 juta manusia ke Marikh untuk jadikan bahtera Nabi Nuh moden

Dinspirasikan daripada kisah agama, Musk berkata kapal angkasa itu diberi nama sebagai ‘Bahtera Nuh Moden’ kerana ia mendakwa ia mampu menyelamatkan manusia daripada pengakhirannya.

SpaceX dilapor membina kapal angkasa itu untuk mengangkut kargo dan manusia, bukan sahaja ke Bulan dan Marikh malah ke planet-planet lain.

Kapal berkenaan apabila siap kelak akan terdiri daripada dua bahagian iaitu, penggalak peringkat pertama yang dikenali sebagai Super Heavy dan bahagian atas kapal yang dikenali sebagai Starships.

Selain itu, Super Heavy dan Starships juga dirancang sebagai kenderaan yang boleh diguna semula. Ia akan diperkuatkan dengan enjin baharu yang dikenali sebagai Raptor. Dengan kebolehan untuk diguna semula, Musk berkata kos untuk program-program penjelajahan angkasa akan dapat dikurangkan.

Kapal angkasa milik SpaceX ini juga mendapat perhatian NASA yang merancang untuk menggunakan kenderaan tersebut bagi program Artemis, iaitu sebuah program untuk menghantar manusia ke bulan sekali lagi dalam beberapa tahun mendatang.

Baca Lagi:

Anak perempuan kepada pasangan suami isteri yang dibunuh, ditemui semula selepas 40 tahun

Dah cari padah menyelit depan lori, selamba berhenti tengah jalan konon rakam bukti

Wanita dedah duit RM14,360 kena curi dalam bank tanpa TAC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *