Dua beradik bilionair Malaysia bakal bina kediaman mewah bernilai RM8.56 bilion di Singapura

Dua beradik bilionair Malaysia bakal bina kediaman mewah bernilai RM8.56 bilion di Singapura

Dua beradik bilionair Malaysia bakal bina kediaman mewah bernilai RM8.56 bilion di Singapura. IOI Properties Group yang dimiliki oleh adik-beradik bilionair Malaysia, Dato’ Lee Yeow Chor dan Lee Yeow Seng dilaporkan sedang bersiap sedia untuk melancarkan menara kediaman mewah di Marina Bay, Singapura.

Memetik portal Forbes, Marina View Residences mempunyai 683 unit kondominium dengan nilai pembangunan kasar sebanyak RM8.56 bilion.

Syarikat itu sedang membina menara di atas tapak seluas 7,817 meter persegi yang dibeli daripada lelongan kerajaan pada 2021 dengan harga SGD1.51 bilion (RM3.78 bilion).

Dua beradik bilionair Malaysia bakal bina kediaman mewah bernilai RM8.56 bilion di Singapura

“Projek itu dijangka dapat menarik permintaan daripada pembeli Singapura yang mempunyai perbelanjaan dan kuasa beli yang kukuh, disokong oleh ekonomi teguh Singapura,” kata wakil syarikat itu.

IOI Properties meneruskan pelancaran walaupun harga rumah di ibu kota Singapura mula sederhana pada suku kedua, penurunan pertama dalam dua tahun, selepas kerajaan menggandakan duti setem ke atas kebanyakan pembeli asing untuk memperlahankan harga rumah (cooling market) yang terus meningkat walaupun kadar faedah melonjak.

“Masih terdapat permintaan untuk kediaman mewah di kalangan pembeli Singapura yang kaya dan penduduk tetap,” kata Christine Sun, Naib Presiden Kanan untuk penyelidikan di perunding hartanah OrangeTee & Tie.

Syarikat itu telah meningkatkan pelaburannya di Singapura sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Selain projek Marina View Residences, yang juga akan mempunyai komponen hotel, IOI Properties bersedia untuk menyiapkan pembinaan menara pejabat IOI Central Boulevard menjelang akhir tahun ini. Syarikat itu telah memperoleh pajakan daripada penyewa utama termasuk Amazon dan Morgan Stanley, petik laporan media tempatan.

IOI Properties juga mempunyai kepentingan dalam aset Singapura yang lain seperti South Beach Development, pejabat kegunaan bercampur dan kompleks hotel di seluruh Marina Bay yang dibangunkan bersama dengan Pembangunan Bandar Kwek Leng Beng bilionair, serta Cape Royale, sebuah projek kondominium kediaman mewah yang dibina di atas Pulau Sentosa dengan kerjasama Ho Bee Land milik taikun Chua Thian Poh.

Ketua Pegawai Eksekutif IOI Properties Lee Yeow Seng dan abangnya Lee Yeow Chor mewarisi empayar minyak sawit dan hartanah bapa mereka, Tan Sri Lee Shin Cheng, yang meninggal dunia pada Jun 2019.

Dengan nilai bersih USD4.6 bilion (RM21.34 bilion), adik-beradik itu menduduki tempat ke-6 dalam senarai 50 Terkaya Malaysia yang diterbitkan oleh Forbes pada Mei tahun ini.

Baca Lagi:
“Adik ipar suka menumpang rumah, buat macam bapak dia punya rumah”
Gambar wanita dipaku pada pokok dicari orang ramai, dipercayai kena perbuatan sihir
Ramai yang salah selama ini, ini cara betul pandu kereta auto, dekat sekolah memandu tak ajar perkara ni
CATEGORIES