Demi kelangsungan hidup, lelaki bawa dua anak berjalan ratusan kilometer untuk mencari kerja

4a1a6b21 c137 4c75 9656 8655eb7b41f3

Demi kelangsungan hidup, lelaki bawa dua anak berjalan ratusan kilometer untuk mencari kerja.

Menurut laporan Siam News, difahamkan anak beranak itu bertindak sedemikian selepas si ibu nekad meninggalkan mereka dipercayai telah ‘melarikan diri’ bersama lelaki lain.

Seorang bapa terpaksa membawa kedua-dua orang anaknya yang masih kecil demi mencari pekerjaan di sebuah tapak pembinaan. Kisah yang berlaku Nakhon Ratchasima, Thailand itu dikongsikan oleh seorang lelaki yang secara kebetulan menemui mereka di berjalan di tepi jalan di tengah-tengah cuaca panas.

Tak boleh bayangkan bagaimana dan berapa lama baru mereka boleh sampai kesana dengan berjalan kaki, lagi-lagi anak-anaknya yang masih kecil lagi. Mujurlah mereka terserempak dengan seorang pemandu yang baik hati dan kemudiannya menumpangkan mereka.

Si bapa dan anak-anaknya berjalan kaki di tengah panas dan kelihatan letih dan kelaparan dan apa yang lagi menyedihkan ialah lokasi yang dituju mereka juga masih sangat jauh iaitu dalam 100km lagi untuk sampai sebelum ditemui oleh seorang lelaki prihatin.

Demi kelangsungan hidup, lelaki bawa dua anak berjalan ratusan kilometer untuk mencari kerja

Masa memandu ke tempat kerja, saya ternampak seorang lelaki membawa dua beg dan memegang tangan kanak-kanak kecil, dipercayai anaknya di tepi jalan di Ban Kham,” katanya.

Menerusi laman Facebook, Pak Ratthaphim memuat naik posting berkongsi kisah mengenai lelaki berkenaan ketika dia dalam perjalanan ke tempat kerja.

Tidak sampai hati melihat situasi tersebut, Ratthaphim berpatah semula sebelum memberhentikan keretanya di tepi jalan untuk bertanya lebih lanjut dengan lelaki tersebut.

Demi kelangsungan hidup, lelaki bawa dua anak berjalan ratusan kilometer untuk mencari kerja

Alangkah terkejutnya Ratthaphim apabila mengetahui kisah mereka. Merasa kesian, dia kemudian menumpangkan mereka ke Korat dan memberi sedikit wang selain sempat memberi pesanan kepada lelaki itu agar menjaga anak-anak dengan baik.

Dari dalam kereta, dia melihat lelaki berkenaan terus membawa kedua-dua anaknya masuk ke dalam restoran yang pasti kelaparan setelah berjalan jauh mengikut si bapa.

“Selagi kita boleh bantu, mari bantu antara satu sama lain. Semoga lelaki itu sentiasa kuat dan berjaya membesarkan anak-anaknya,” ujar Ratthaphim.

Baca Lagi:

Lelaki pukul dua perompak sampai mati, didakwa di mahkamah atas tuduhan membunuh

Suara sebenar Paderi Firaun kini boleh didengari, sangat menyeramkan!

Ini sebab kenapa niaga tak laku, jangan salahkan netizen tak support kau!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *