Demam Piala Dunia pula melanda Hadi Awang

Demam Piala Dunia pula melanda Hadi Awang

Demam Piala Dunia pula melanda Hadi Awang. Nampaknya demam Piala Dunia telah melanda presiden PAS Abdul Hadi Awang, yang membuat beberapa kenyataan hari ini yang mungkin dilihat oleh sesetengah pihak sebagai ulasan politik.

Dalam satu kenyataan, dia berkata di semua peringkat pertandingan bola sepak, sama ada di kampung atau Piala Dunia yang sedang berlangsung, ada peraturan yang perlu dipatuhi – termasuk masa kecederaan atau ketika seri.

Masa permainan juga akan ditambah apabila tiada keputusan kerana seri, kosong-kosong atau sama banyak bilangan golnya.

Masa itu ditambah dengan kadar yang sepatutnya dan munasabah atau diulang perlawanannya mengikut tempoh yang ditetapkan dan berdasarkan peraturan yang sama.

Demam Piala Dunia pula melanda Hadi Awang

Masa kecederaan akan ditambah apabila benar-benar berlaku kecederaan, kerana ingin menguruskan pihak yang tercedera untuk mendapat rawatan segera atau yang tercedera itu dikeluarkan daripada padang.

Pemain yang dikeluarkan itu, sama ada digantikan pemainnya atau tidak adalah mengikut peraturan yang telah ditetapkan dan dihormati oleh semua pihak.

Bagaimanapun, dia bertanya bagaimana jika masa kecederaan diberikan bukan kerana kecederaan atau seri.

“Walaupun keputusan ada kemenangan untuk satu pihak, ada mata dan gol, tiba-tiba pengadil menambah (kecederaan) masa untuk memberi peluang kepada mereka yang jelas kalah supaya boleh menang dengan apa cara sekalipun, itulah masa yang ada – telah dicederakan oleh pengadil.

“Apakah yang diperkatakan oleh penonton yang menyaksikan secara langsung atau tayangan daripada jauh?

“Islam mewajibkan umatnya berlaku adil dalam semua perkara, daripada berada dalam keluarga, kepada masyarakat atau negara dalam semua perkara termasuk dalam pertandingan sukan,” katanya.

Dia menambah bahawa Tuhan telah menetapkan larangan zalim (zalim), dan Nabi Muhammad SAW juga memberi amaran bahawa doa orang yang dizalimi adalah berbahaya.

Tidak jelas perlawanan bola sepak mana di Piala Dunia yang berlangsung di Qatar telah menyaksikan ketidakadilan seperti itu.

Bagaimanapun, kenyataan Hadi itu dibuat empat hari selepas Yang di-Pertuan Agong melantik ketua Pakatan Harapan Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri.

Keadaan ini walaupun PN gabungan Hadi mendakwa memperoleh majoriti mudah terlebih dahulu untuk calon perdana menterinya Muhyiddin Yassin.

Baca Lagi:
Pasang jalur gemilang terbalik, lelaki bangladesh ditangkap
4 Adun BN cuba ‘dibeli’ usaha gagalkan pembentukan kerajaan PH,BN
Wanita ini bernazar ingin kahwin kalau Anwar Ibrahim jadi PM10, akhirnya terpaksa minta tolong orang ramai cari jodoh segera
CATEGORIES