Burung kakak tua hilang, pemilik tawar ganjaran RM6,000

Burung kakak tua hilang, pemilik tawar ganjaran RM6,000

Burung kakak tua hilang, pemilik tawar ganjaran RM6,000. Seorang pemilik burung menawarkan ganjaran RM6,000 kepada sesiapa yang menemui burung kakaktua miliknya yang hilang sejak enam hari lalu.

Muhammad Haziq Aminuddin, 30 tahun, mengatakan burung kakaktua miliknya hilang selepas dikejar oleh burung helang semasa sedang melakukan aktiviti terbang bebas di kawasan sawah padi berhampiran kilang beras di Changkat Lada, Seberang Perak pada 12 Jun lepas.

Beliau menceritakan bahawa semasa kejadian itu, burung tersebut terbang mendekat ke arahnya tetapi terkejut dan melarikan diri apabila dikejar oleh burung helang yang berada di kawasan tersebut.

Burung kakak tua hilang, pemilik tawar ganjaran RM6,000

“Burung ini tiba-tiba terbang ke arah lain sebelum hilang dari pandangan. Saya sangat risau kerana hingga kini belum ditemui. Burung ini amat sensitif dan memerlukan penjagaan yang baik. Saya baru menjaga burung ini selama empat bulan, itulah sebabnya saya tawarkan ganjaran sebanyak RM6,000.
“Sesiapa yang menjumpai burung ini, saya harap boleh mengembalikannya kerana jika tidak dijaga dengan baik, burung ini mungkin akan mati. Sila hubungi saya jika anda menjumpai burung kakaktua ini,” katanya ketika dihubungi.

Muhammad Haziq juga menyatakan bahawa aktiviti terbang bebas ini bukanlah kali pertama dilakukan, kerana ia telah dilakukan lebih daripada 20 kali untuk melatih burung tersebut pulang sendiri serta memberikan kebebasan kepada haiwan tersebut.

Menurut pemilik ladang kelapa sawit itu, pada kaki burung kakak tua tersebut diletakkan penanda yang tertera nombor telefonnya supaya mudah dihubungi sesiapa yang menemuinya.

Jelasnya, burung kakaktua yang diberi nama Ujin adalah burung kesayangan yang dipelihara kerana minat serta sebagai hobi bersama haiwan tersebut.

Muhammad Haziq menerangkan bahawa maklumat tentang kehilangan burung tersebut telah disebar melalui pelbagai platform media sosial dan turut mendapat sokongan dari rakan-rakan yang juga memelihara burung sejenis.

Beliau menyatakan bahawa setakat ini, laporan polis mengenai kehilangan tersebut belum dilaporkan. Namun, jika burung tersebut masih tidak ditemui dalam masa terdekat, beliau akan membuat laporan polis.

Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai keberadaan burung kakak tua itu boleh menghubungi Muhammad Haziq di talian 011-36027006.

Baca Lagi:
Wanita lahirkan anak di tengah lautan jemaah haji berkumpul di Padang Arafah
Lebuh Raya Kebangsaan 315 paling sunyi di China
Ramai tertanya-tanya kenapa daging korban masih ‘berdenyut’ selepas dilapah
CATEGORIES