Budak 12 tahun bawa lari bas sejauh 100 kilometer, sekali ini yang berlaku

Budak 12 tahun bawa lari bas sejauh 100 kilometer, sekali ini yang berlaku

Budak 12 tahun bawa lari bas sejauh 100 kilometer, sekali ini yang berlaku. Seorang kanak-kanak berusia 12 tahun dilaporkan memandu sebuah bas yang dicurinya dan kemudian memandu bas itu tanpa sebarang kecederaan sejauh 100 kilometer.

Kejadian yang berlaku di Timur Singapura itu kini tular dengan video yang diturut dikongsikan oleh wargamanya.

Polis berkata, pihaknya dimaklumkan mengenai kecurian bas persendirian di Tampines Avenue 10, kira-kira jam 12 tengah hari, Rabu lalu yang didapati bersiar-siar di Timur Singapura.

budak

 

Bagaimanapun, tiada kemalangan dilaporkan, selain siasatan sedang dijalankan.

Berdasarkan beberapa muat naik di Instagram, kanak-kanak lelaki itu memandu bas berkenaan pada jarak lebih 100 kilometer selama lima jam, sebelum kenderaan itu terbabas dan ditinggalkan terbiar di ruangan bas.

Suspek juga dikatakan cuba mencuri bas lain pada malam sebelumnya, namun gagal.

Budak 12 tahun bawa lari bas sejauh 100 kilometer, sekali ini yang berlaku

Gambar menunjukkan dia tersenyum apabila dikelilingi pegawai polis dan tangkap layar skrin rakaman kamera pemuka menunjukkan kanak-kanak terbabit memandu di tempat pemandu.

Pengendali bas swasta, A&S Transit dalam kenyataan semalam menggesa orang ramai tidak menyalahkan kanak-kanak itu kerana dia jelas menunjukkan ‘minat’ terhadap bas dan perlu dimaafkan, selain memberi sokongan sewajarnya.

“Orang ramai, kerajaan dan organisasi diseru supaya tidak mengetepikan golongan belia, sebaliknya melihat insiden ini sebagai kaedah menilai semangat semakin meningkat dalam kalangan generasi muda dan menyokong mereka dengan lebih banyak saluran dan peluang sewajarnya,” katanya.

Walau bagaimanapun, ramai juga netizen negara itu yang kagum dengan kemahiran memandu budak tersebut kerana bukan sahaja tiada kecederaan yang berlaku, malah budak itu juga tidak terlibat dengan kemalangan besar.

Satu-satunya kerosakan yang dapat dilihat ialah calar-calar dan kemek pada bahagian luar bas.

Budak 12 tahun bawa lari bas sejauh 100 kilometer, sekali ini yang berlaku

Baca Juga : 

Berbuka puasa di tepi tanah perkuburan berlaku di Kelantan
Netizen dedah Shuib curang ketika arwah Siti Sarah masih hidup, siap ada video Watie main golf dengan…
Anda suka makan tongkeng dan pedal ayam?, ini info sebalik tongkeng dan pedal ayam yang anda wajib tahu sebelum makan
CATEGORIES