Bermula 1 April, ujian Covid-19 guna air liur akan ditarik balik

168988 untitled design 82 e1648693811835

Bermula 1 April, ujian Covid-19 guna air liur akan ditarik balik.

Penduduk Britain kini tidak perlu lagi melakukan saringan Covid-19 walaupun bergejala selepas kerajaan mengumumkan untuk menarik balik pemberian percuma kit Covid-19 menggunakan sampel air liur.

Pemberian kit ujian Covid-19 secara percuma itu akan dihapuskan untuk sebahagian besar penduduk di England bermula Jumaat ini.

Bagaimanapun, menurut kementerian kesihatan, pekerja Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS), penghuni rumah jagaan dan pesakit yang berisiko dikecualikan daripada pelaksanaan itu.

31032022 39 1 Britain ujian covid pixs 2 1

Lapor Daily Mail, penduduk tidak perlu melakukan ujian saringan Covid-19 walaupun bergejala, sebaliknya akan dinasihatkan untuk menjalani kuarantin kendiri sehingga keadaan kesihatan mereka menjadi baik.

Kit ujian pantas itu akan ditarik balik bermula 1 April ini sebagai sebahagian fasa terakhir `strategi hidup bersama Covid-19′.

Kit ujian asimptomatik itu hanya akan diberikan secara percuma untuk petugas kesihatan NHS, kakitangan hospital dan pusat penjagaan sosial ketika tempoh kes jangkitan semakin memuncak.

Ia juga akan diagihkan kepada pesakit bergejala di hospital atau individu yang layak menerima suntikan antiviral berdasarkan keadaan kesihatan asas.

Golongan berisiko tinggi juga layak menerima kit ujian saringan Covid-19 percuma itu sekiranya mempunyai gejala termasuk pegawai penjara atau kakitangan di pusat perlindungan gelandangan.

“Butiran lanjut berhubung golongan yang layak menjalani ujian saringan akan dibentangkan pada Jumaat ini,” jelas kementerian kesihatan.

Baca Lagi:

1 Malaysia kena tipu, wanita ini dedah kisah sebenar pelajar kena maki dengan prof

Kes dadah : Selebriti sensasi mengaku bersalah bawa dadah didenda RM4,000

Demi cinta, artis terkenal cium ketiak teman kekasih depan orang ramai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *