Bantuan Sara Diri RM2,000 untuk semua rakyat Malaysia, semak kelayakan sekarang!

Bantuan Sara Diri RM2,000 untuk semua rakyat Malaysia, semak kelayakan sekarang!

Bantuan Sara Diri RM2,000 untuk semua rakyat Malaysia, semak kelayakan sekarang!. Bantuan Sara Diri adalah merupakan inisiatif yang diperkenalakan oleh kerajaan negeri pada tahun ini untuk mereka yang layak memerlukan. Untuk sedia maklum bantuan sara diri akan diberikan kepada pemohon yang berkelayakan secara one-off.

BANTUAN SARA DIRI

Pihak kerajaan negeri telah menyediakan bantuan kewangan khas sebanyak RM500 sehingga RM2,000 kepada mereka yang memerlukan. Inisiatif ini diberikan khas kepada rakyat yang terdiri daripada golongan belia mahasiswa sepenuh masa semester kedua dan keatas.

Termasuk peringkat diploma, ijazah sajana muda dan ijazah doktor falsafah di institusi pengajian tinggi (IPT) yang telah diiktiraf oleh Jabatan perkhidmatan awam dan agensi kelayakan Malaysia.

Bantuan Sara Diri RM2,000 untuk semua rakyat Malaysia, semak kelayakan sekarang!

KADAR BANTUAN

Kepada pemohon yang layak akan menerima bayaran bantuan sehingga RM2,000 bergantung kategori kelayakan. Pemberian bantuan ini diberikan sekali sahaja setahun untuk setiap pemohon mengikut pengajian.

CARA PERMOHONAN

Kepada mereka yang berminat dan menepati kelayakan syarat yang telah ditetapkan, permohonan boleh dibuat secara online. Sila layari portal rasmi EHEYNS – DI SINI

SYARAT KELAYAKAN BANTUAN SARA DIRI

Berikut telah disediakan syarat kelayakan bagi permohonan bantuan khas sehingga RM2,000 ini seperti berikut :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Pemohon atau ibu bapa merupakan anak kelahiran negeri Perak
  3. Pemohon atau ibu bapa lahir di luar Perak tetapi telah bermastautin di negeri Perak melebihi 10 tahun
  4. Pemohon sedang melanjutkan pengajian sepebuh masa dalam semester ke 2 dan keatas di peringkat Diploma, ijazah sarjana muda, ijazah sarjana dan ijazah doktor falsafah di institusi pengajian tinggi (IPT).
  5. Bantuan khas kewangan sara diri ini diberi keutamaan kepada warga perak yang menetap di negeri tersebut. Kepada yang berkelayakan disarankan membuat permohonan bantuan ini bagi meringankan beban.
MAKLUMAT LANJUT

Maklumat lengkap dan terperinci berkenaan bantuan boleh dirujuk melalui portal rasmi berikut – klik DI SINI

Baca Juga : 

Cara mohon Bantuan Barangan Dapur RM300 sebulan untuk B40

Tarikh bayaran Bantuan E-Wallet RM200 setiap rakyat Malaysia

Bantuan Khas Kewangan RM350 untuk bujang tahun 2023, semak sekarang

CATEGORIES