Apa dah jadi di Makkah?, Guru mati lemas di bandar suci ketika hujan lebat

Apa dah jadi di Makkah?, Guru mati lemas di bandar suci ketika hujan lebat

Apa dah jadi di Makkah?, Guru mati lemas di bandar suci ketika hujan lebat. Seorang guru lelaki mati lemas akibat banjir susulan kilat menyambar Menara Jam Diraja Makkah ketika bandar suci umat Islam dilanda ribut petir dan hujan lebat semalaman dalam tempoh malam kelmarin, Selasa (22 Ogos) dan awal pagi semalam, Rabu (23 Ogos).

Mohammed Al-Twaim, seorang guru di Sekolah Rendah Mina, kehilangan nyawanya ketika cuba keluar diri dari keretanya yang ditenggelami air banjir.

Jurucakap Pusat Meteorologi Kebangsaan Arab Saudi, Hussein Al-Qahtani berkata, ribut berkenaan membawa angin kencang yang bertiup melebihi 80 kilometer/jam (km/j) dan 45 milimeter (mm) hujan dalam tempoh 24 jam.

Apa dah jadi di Makkah?, Guru mati lemas di bandar suci ketika hujan lebat

Kejadian itu berlaku pada masa yang sama, jemaah umrah cuba mengelilingi Kaabah di Masjidil Haram, yang menyaksikan kilat menyambar mercu tanda Menara Diraja Jam Fairmont Makkah, yang lalu menerangi langit malam di situ.

Sementara jemaah yang berada di luar masjid terpelanting ditup angin, sehingga ada yang meluncur di lantai yang basah dilanda hujan lebat.

“Senario itu sangat menakutkan,” kata seorang penduduk Makkah, Mohammed yang sedang membeli barangan runcit ketika kejadian hujan ribut berkenaan, lapor Arab News.
“Semuanya berlaku dalam masa beberapa minit, apabila hujan mula turun secara tiba-tiba dan menggila,” tambahnya.

Seorang lagi penduduk, Abu Mayyada yang sedang memandu kereta menyatakan dia terkejut apabila melihat pemandangan di hadapan bertukar menjadi warna hitam ketika ribut itu melanda.

“Semuanya menjadi hitam di hadapan saya. Tiba-tiba saya hilang kawalan kenderaan yang dipandu. Saya tidak dapat melihat apa-apa yang terjadi, tetapi saya mula mendengar bacaan al-Quran di radio. Saya tidak faham apa yang berlaku ketika itu,” kongsinya.

Sementara itu, susulan kejadian tersebut, Muhafazat Makkah berkata sekolah-sekolah akan terus ditutup, dengan kelas dijalankan pada platform e-pembelajaran demi kepentingan keselamatan semua orang.

Pusat Meteorologi Saudi pula mengeluarkan memberi amaran tentang ribut susulan yang bakal melanda wilayah Makkah dan lokasi lain di barat negara itu.

Baca Lagi:
“Nasib ada pengalaman 3 tahun”, kucing tolong repair lampu rumah raih perhatian ramai
Tersalah tranfers duit ke akaun bank orang lain?, ini langkah yang perlu anda buat
Restoran cari pekerja yang pandai tebar roti canai, gaji ditawar sebanyak RM16,977
CATEGORIES