Anwar dedah punca beliau tidak dapat jadi Perdana Menteri…

1078891

Anwar dedah punca beliau tidak dapat jadi Perdana Menteri. Kewujudan golongan konglomerat yang menaja parti politik tertentu dalam pilihan raya bakal melemahkan agenda reformasi untuk menghapuskan rasuah dan penyelewengan.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, disebabkan oleh ketegasan untuk tidak berkompromi dengan golongan tersebut menjadi satu daripada punca beliau tidak dapat menjadi Perdana Menteri.

“Jadi jangan meremehkan kemungkinan dalam politik, dalam pilihan raya ada yang ditaja hanya untuk melemahkan agenda reformis.

Baca lagi:  Anwar: Mengapa bank berkaitan k’jaan beri pinjaman kepada firma perjudian?

“Saya akui tidak mudah. Ya saya belum berhasil penuh. Tapi kalau saya kompromi, saya sudah berhasil. Jangan lupa, kalau saya kompromi, saya sudah jadi Perdana Menteri,” katanya dalam Wawancara Eksklusif bersama Sinar Harian di pejabatnya pada Jumaat.

Anwar berkata, pendirian untuk menentang penyelewengan dan rasuah menyebabkan dirinya tidak popular dan tiada pihak mahu membantu Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Anwar dedah punca beliau tidak dapat jadi Perdana Menteri....

“Saya tentu tidak popular, jadi tokoh-tokoh yang besar susah nak bantu PKR selagi Anwar jadi ketua.

“Terus terang saya boleh berkawan dengan semua, tetapi untuk kompromi soal ini (rasuah), akan menjahanamkan negara kita,” ujar beliau.

Baca lagi:  ‘Kenyataan balas Zafrul, hanya untuk menutup masalah sebenar’

Tegas Presiden PKR yang juga Ahli Parlimen Port Dickson itu lagi, beliau mengambil risiko besar apabila berjuang mengenai isu tersebut.

“Saya masih ingat di Parlimen tatkala berucap tentang Pandora Paper yang melibatkan mantan Perdana Menteri, mantan Menteri Kewangan dan semua nama-nama besar dari pelbagai parti.

“Speaker larang saya bicara tetapi saya nak bicara sebab ini menyentuh kepentingan negara.

Baca lagi:  Nurul Izzah disahkan positif Covid-19

“Berbilion ringgit dibawa keluar dan orang-orang ini sekarang mahu jadi jaguh. Yang hendak menyelamatkan orang-orang Melayu itulah juga yang bawa ratusan juta keluar negara.

“Dia ada penyokong sebab dia ada wang. Sebab dia ada golongan korporat yang akan membantu,” tegas beliau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *