Anda suka makan tongkeng dan pedal ayam?, ini info sebalik tongkeng dan pedal ayam yang anda wajib tahu sebelum makan

Anda suka makan tongkeng dan pedal ayam?, ini info sebalik tongkeng dan pedal ayam yang anda wajib tahu sebelum makan

Anda suka makan tongkeng dan pedal ayam?, ini info sebalik tongkeng dan pedal ayam yang anda wajib tahu sebelum makan. Orang yang tak suka makan ayam memang susah nak jumpa. Mana-mana kita pergi dalam dunia ni mesti akan jumpa ayam yang diternak untuk dimakan. Cuma ada segelintir je yang bahagian tertentu ayam dia suka makan, contohnya tongkeng dan pedal ayam.

Kali ni min nak share satu video yang informatif mengenai bahagian ayam yang jadi favourite part sebahagian orang. Korang boleh tengok video @yaimarcello di bawah ni.

Di sebalik tongkeng dan pedal ayam

Anda suka makan tongkeng dan pedal ayam?, ini info sebalik tongkeng dan pedal ayam yang anda wajib tahu sebelum makan

Sini min nak bagi kesimpulan dari video kat atas ni tentang tongkeng ayam dan pedal. Pertama sekali mengenai tongkeng.

Sebenarnya ramai yang salah anggap yang tongkeng ayam ni sebagai bontot ayam dan tempat buang najis.

Sebenarnya tongkeng tu adalah kelenjar minyak ayam dan cecair warna kuning yang keluar dari tongkeng tu sebenarnya adalah minyak semulajadi yang digunakan untuk ayam-ayam ni grooming diri sendiri.

Antara sebab ayam ni perlukan minyak untuk grooming ni adalah sebab ayam-ayam ni perlu untuk luruskan bulu pelepah, bagi bulu pelepah kalis air dan sebagai ejen anti-bakteria.

@yaimarcello Replying to @AmriAmru87 tongkeng vs pedal #fypシ #xy #fypシ゚viral #animalsoftiktok #bongda ♬ original sound – Yai Marcello 👨🏻‍⚕️🐂🐓

Seterusnya mengenai pedal ayam atau dalam nama Inggerisnya gizzard. Ramai juga yang anggap pedal ayam ni adalah buah pinggang ayam.

Sebenarnya pedal ayam ni adalah sebahagian dari perut ayam. Korang tengok gambar kat bawah ni dan cari gizzard dekat mana.

Screenshot 2023 04 15 at 10.50.21 AM

Disebabkan ayam ni tak ada gigi, makanan yang dikunyah oleh ayam akan dikisar oleh organ ini untuk jadi lebih halus sebelum diserap sebagai nutrisi. Untuk yang tak boleh dihancurkan, makanan itu akan terus dikeluarkan sebagai najis.

Jadi, lepas ni korang dah tahu pasal tongkeng dan pedal ayam ni, harap tak adalah salah anggap atau tanggapan negatif terhadap bahagian ayam ni.

Untuk korang yang suka makan bahagian ayam ni, dah boleh guna info ni kalau ada orang yang masih salah anggap terhadap part favourite korang.

Baca Lagi:
Cara hilangkan kesan calar pada pemegang pintu kereta anda, perlu ada 2 benda ni je..
Pengamal paranormal berjaya temukan mayat Steven Tan yang hilang mengikut petunjuk kicauan burung dan biawak
Rupanya Sardin Ayam Brand milik orang Perancis bukan milik Malaysia?
CATEGORIES