Akta Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori 2023 mula berkuat kuasa

Akta Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori 2023 mula berkuat kuasa

Akta Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori 2023 mula berkuat kuasa. Bermula esok, Akta Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori 2023 (Akta 846) akan berkuat kuasa.

Menurut Warta Kerajaan Persekutuan bertarikh 30 Jun yang disiarkan Jabatan Peguam Negara, tarikh berkuat kuasa akta berkenaan ditetapkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) Datuk Seri Azalina Othman Said.

“Pada menjalankan kuasa yang diberikan oleh subseksyen 1(2) Akta Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori 2023 (Akta 846), Menteri menetapkan 4 Julai 2023 sebagai tarikh Akta itu mula berkuat kuasa,” menurut warta itu.

Akta Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori 2023 mula berkuat kuasa

Pada 3 April lepas, Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-Undang Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori 2023 yang antara lain bertujuan memansuhkan hukuman mati mandatori, mengubah hukuman pemenjaraan sepanjang hayat dan sebatan.

Melalui undang-undang itu, mahkamah mempunyai budi bicara untuk menjatuhkan hukuman mati atau pemenjaraan bagi tempoh tidak kurang 30 tahun tetapi tidak melebihi 40 tahun dan sekiranya tidak dijatuhkan hukuman mati, hendaklah juga dihukum dengan sebatan tidak kurang 12 kali.

Baca Lagi:
Lembu putih paling mahal di dunia, harga cecah RM20 juta
Rupanya duit kertas koyak boleh digunakan lagi, ini caranya yang ramai tak tahu
Dulu jadi guru Kimia, kini umur 61 tahun bergelar wanita terkaya no.97 di dunia
CATEGORIES