Ada satu lagi kejutan – Rafizi

Ada satu lagi kejutan – Rafizi

Ada satu lagi kejutan – Rafizi. Menteri Ekonomi Rafizi Ramli menyatakan bahawa kerajaan akan menerapkan strategi yang sama iaitu tidak memberi makluman awal kepada orang ramai mengenai sebarang keputusan berkaitan penyelarasan subsidi petrol RON95.

Semasa berucap dengan pemberita di Forum Ekonomi Dunia di Dalian, China, Rafizi menjelaskan perkara tersebut apabila ditanya sama ada langkah itu akan dilaksanakan tahun ini dan pengumuman akan dibuat terlebih dahulu.

“Kita tidak akan mendedahkan rancangan kita, seperti cara kita telah memberi kejutan kepada semua orang dengan diesel.

Ada satu lagi kejutan - Rafizi

“Sama seperti kita memberi kejutan kepada semua orang dengan diesel, saya percaya ada kejutan lain untuk orang ramai,” katanya seperti dilaporkan oleh organisasi berita kewangan, Bloomberg.

Dengan penuh semangat, Rafizi juga tidak nampak bimbang mengenai kemungkinan penghapusan subsidi bahan api akan memberi kesan kepada inflasi, terutamanya di tengah-tengah kenaikan harga barang.

“Saya sedar ramai yang bertanya kepada saya: apa seterusnya? Di Malaysia, kami ada diesel untuk industri dan petrol untuk pengguna.

“Pada masa ini, kami memberi tumpuan kepada diesel kerana ketirisan besar berlaku dalam subsidi diesel.

“Kami perlu memastikan dan belajar dari proses untuk memperbaiki sistem keseluruhan,” tambahnya.

Berdasarkan Mekanisme Harga Automatik mingguan untuk produk petroleum, harga RON95 ditetapkan pada RM2.05 seliter, RON97 pada RM3.47 seliter, dan diesel pada RM3.35 seliter untuk Semenanjung Malaysia. Subsidi diesel dikekalkan di Sabah dan Sarawak.

Baca Lagi:
Wanita buat seks dengan lelaki OKU siap ‘video call’ dengan kekasih
“Bayar parkir mahal tapi dapat hadiah air busuk”, wanita tak puas hati dapat pampasan cuci kereta percuma setahun
Seks tanpa rela dengan 2 wanita Mongolia, bekas pegawai polis diperintah bayar RM820,000
CATEGORIES