7 ciri-ciri wanita akhir zaman yang terkena fitnah Dajjal

7 ciri-ciri wanita akhir zaman yang terkena fitnah Dajjal

7 ciri-ciri wanita akhir zaman yang terkena fitnah Dajjal.

Dunia semakin menghampiri penghujungnya. Sudah semakin banyak petanda akhir zaman yang muncul termasuk ujian peperangan, kurangnya bekalan makanan dan banyak lagi. Disebut pada penghujung akhir zaman, Dajjal akan muncul di kawasan antara Syam dan Iraq.

Dalam sebuah riwayat diceritakan bahawa wanita merupakan kaum terbanyak yang akan menjadi pengikut Dajjal. Dimana pada suatu hari diakhir zaman Dajjal akan keluar dan berjalan dimuka bumi, lalu mengakui sebagai tuhan. Namun tak semua wanita akan terkena fitnah dajjal, tapi ada ciri-ciri tertentu bagi mereka yg terkena fitnah dajjal.

7 ciri-ciri wanita akhir zaman yang terkena fitnah Dajjal

Antara lain ciri-ciri wanita akhir zaman yang terkena tipu daya dajjal adalah :

1. TABARRUJ DAN SUKA PAMER

Tabarruj adalah perempuan yang suka memamerkan atau melihatkan ‘perhiasaan mereka’. Suka dan terlena dengan dunia dan bersenang-senang karena dorongan hawa nafsu dunia yang besar. Melupakan dan berpaling dari akhirat.

2. BERPAKAIAN TAPI TELANJANG

Iaitu perempuan yang berpakaian ketat, membentuk dan menonjolkan lekuk tubuh, mengenakan bahan pakaian yang tipis dan transparan serta pakaian yang tidak menutup auratnya dengan baik. Sementara perempuan dalam Islam diwajibkan untuk menutup auratnya.

3. KUFUR KEPADA SUAMI

Masih sering mengumpat dan tidak bersyukur kepada suami atas apa yang telah diberikan. Padahal kewajiban perempuan setelah menikah itu harus taat pada suami, memperlakukan suami dengan baik dan menjaga kehormatan suami.

Baca juga : 7 Perkara Yang DiKetahui Mengenai Imam Mahdi

4. PEREMPUAN YANG MENINGGALKAN SOLAT

Perempuan yang sering meninggalkan salat dan mengacuhkan seruan adzan maka termasuk pada pengikut dajjal sebagai penghuni neraka. Tidak hanya untuk wanita saja, namun juga untuk laki-laki.

5. PEREMPUAN YANG MEMBACA AL-QUR’AN HANYA SAMPAI KERONGKONG

Maksudnya adalah perempuan yang rajin membaca Al-Qur’an, namun hanya sebatas membaca saja dan tidak meresapinya ke dalam hati. Sehingga menunjukkan wanita yang gemar membaca Al-Qur’an namun akhlaknya tidak terpuji dan masih saja melakukan perbuatan tercela.

6. PEREMPUAN YANG MENGABAIKAN FITNAH DAJJAL

Iaitu perempuan yang tidak takut dengan kedatangan dajjal dan tidak memohon perlindungan kepada Allah dari fitnah Dajjal. Ia tidak peduli dengan fitnah dajjal dan orang seperti inilah yang disukai Dajjal untuk menjadi pengikutnya.

7. PEREMPUAN YANG MURTAD

Wanita yang memilih untuk keluar dari menganut agama Islam karena berbagai sebab dan faktor maka kelak akan termasuk pada golongan dari pengikut dajjal. Jika tidak ingin menjadi bagian dari golongan ini pada akhir zaman maka perkuatlah iman dan memintalah kepada Allah agar terbebas dari fitnah Dajjal.

7 ciri-ciri wanita akhir zaman yang terkena fitnah Dajjal

Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya di antara tanda-tanda akan datangnya hari kiamat adalah diangkatnya ilmu, merebaknya kebodohan, merajalelanya perzinahan, merajalelanya khamar (minuman keras atau alkohol), sedikitnya jumlah laki-laki, banyaknya jumlah wanita sehingga limapuluh wanita dipimpin oleh satu orang laki-laki”. (HR. Bukhari)

Dengan begitu, agar muslimah bisa membentengi diri dari fitnah dan tipu daya dajjal, maka haruslah terus menuntut ilmu, belajar dan mengamalkan ilmu agama agar tidak mudah terpedaya oleh perangkap dajjal yang fitnahnya sudah boleh dirasakan saat ini.

Jadilah muslimah wanita akhir zaman yang terus beramal soleh dan mendekatkan diri dalan ketaatan dan ketakwaan kepada ALLAH.

Baca Lagi:

Berita baik buat penjawat awam akan diumumkan pada 30 Ogos ini – PM

[VIDEO] Bayi baru lahir ditemui di atas sofa diselamatkan orang ramai

Jackpot ! Lelaki terkejut Mat Saleh beli Nissan GT-R R34 Nismo Z-Tune miliknya dengan harga RM8.8 juta

CATEGORIES