3 Tips bersahur agar kenyang lama semasa berpuasa

b1a4b314 0eea 4335 8e4d 7ef59ba7b26e

3 Tips bersahur agar kenyang lama semasa berpuasa.

Hanya beberapa hari lagi umat Islam akan mula berpuasa. Masa macam ini juga ramai daripada kita terutamanya wanita yang ingin mengambil kesempatan untuk mengurangkan berat badan.

Pada minggu pertama bulan Ramadan, ramai daripada kita biasanya akan berasa lemau dan tidak bermaya kerana tubuh masih belum boleh membiasakan diri daripada tidak makan. Jadi, untuk memastikan kita bertenaga sepanjang hari, makanan sahur yang berkhasiat dan mengenyangkan amat penting untuk diamalkan sepanjang bulan Ramadhan.

3 Tips bersahur agar kenyang lama semasa berpuasa

TIPS SAHUR KENYANG LAMA BOLEH LOSS 10KG

Sebenarnya terdapat pelbagai makanan dan bahan boleh digunakan yang lebih memberi manfaat terutamanya membuatkan seseorang berasa kenyang lebih lama. Namun 3 benda ini semestinya anda boleh dapat di dapur tanpa perlu pergi ke kedai.

Melalui sebuah video di laman Tiktok, seorang pengguna bernama Nur Hashida berkongsi tips sahur supaya kenyang lama sekaligus dapat mengurangkan berat badan. Jom ikuti perkongsian tips beliau.

3 TIPS MUDAH KENYANG LAMA SEMASA PUASA

3 Tips bersahur agar kenyang lama semasa berpuasa

1. Makan kurma 3 biji

Makan kurma adalah sunnah jika di makan dalam bilangan ganjil. Bukan untuk saja-saja, ternyata kurma yang dimakan dalam jumlah ganjil akan memberi kesan yang berbesa jika dibandingkan makan kurma dalam jumlah genap.

Screenshot 2022 03 29 at 3.18.14 PM

2. Minum 2 gelas air kosong

Pada bulan Ramadan, minuman manis dilihat lebih menarik berbanding air kosong, sedangkan air kosong merupakan minuman terbaik untuk memenuhi keperluan cecair tubuh terutamanya apabila kita terpaksa seharian tidak dapat minum air.

Screenshot 2022 03 29 at 3.14.28 PM

3. Minum milo oat

Milo dan oat merupakan antara makanan yang ringkas dan mudah untuk bersahur. Malah ianya sangat mengenyangkan dan tahan lama dalam perut kita. Cara untuk bancuh milo oat ini adalah dengan letak 1 sachet milo dangan oat dan bancuh dengan air panas.

@nurhashida92 tak lama lagi nak puasa #tiktokmalaysia #nakkurus #lostweight ♬ bunyi asal – Pak abas

Baca Lagi:

4 cara setting aircond kereta supaya jadi lebih sejuk dan tahan lama yang perlu anda tahu…

Pemain bola sepak Brazil maut diserang ikan pirana ketika dikejar polis

‘Siap boleh panggil baby sayang’ – Pakej kejut sahur dijual serendah RM2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *